Ateliere Montessori

Copii 3.5 – 5+ ani

Când au loc atelierele?

Sâmbăta, în intervalul 10.00 – 12.00.
Durata atelierului: 120 minute.

Care este prețul?

1 ședință: 200 lei
Abonament de 4 ședințe: 740 lei
Abonament de 8 ședințe: 1440 lei

Număr de participanți

Atelierul se desfășoară cu minimum 3 și maximum 12 copii.

Programează-te pentru atelier

Apasă butonul "Rezervă un loc" și vei fi direcționat/ă către un calendar online unde vei vedea atelierele disponibile și vei putea selecta atelierul/ atelierele la care vrei să participe copilul tău. După rezervarea locului, vei primi un e-mail cu detaliile de plată.

De ce să alegi atelierele Brightivity Montessori?

Vera Andrei, educator acreditat AMI

Garantăm o experiență 100% Montessori oferită de specialiști experimentați.

Explorarea copilului în mediul Montessori este ghidată de Vera Andrei, educator acreditat AMI (Association Montessori Internationale). Experiența vastă, de circa 14 ani ca educator Montessori la clasă i-a oferit contextul să-și rafineze la nivel de performanță abilitățile de lucru individual cu copilul și de gestionare a grupului de copii. Trainer AMI în formare, Vera va pregăti în curând ea însăși internațional noi educatori Montessori.

Brightivity Montessori nu este un simplu loc de joacă sau spațiu pentru ateliere, ci o grădiniță autorizată de Ministerul Educației pe alternativa educațională Montessori. Aceasta înseamnă că mediul pe care îl punem la dispoziția copilului tău pe durata atelierului este echipat la cele mai înalte standarde cu materiale specific Montessori și dispune de toate facilitățile care să-i ofere o experiență cât mai rodnică și plăcută.

Tu poți sta liniștit în acest timp pentru că micuțul tău este pe mâini bune. Va fi ghidat cu multă dragoste, empatie și atenție să exploreze într-un mediu de încredere și siguranță, foarte bogat în activități atractive, proiectate să îl ajute să se construiască pe sine conform nevoilor specifice de dezvoltare.

Structura unui atelier

1. Începutul atelierului (10-15 minute).

Copilul este întâmpinat cu atenție, amabilitate și căldură. I se prezintă mediul în care își petrece dimineața și primește ajutorul necesar pentru a se acomoda în acest mediu. Este invitat la o activitate de cerc alături de ceilalți copii, pretext ca să conectăm unii cu ceilalți, să împărtășim regulile comunității și să punem bazele unei zile armonioase cu un moment voios de cântec sau poveste.

2. Prezentarea activităților (20 – 30 minute)

Ghidul Montessori pune copiii în contact cu activitățile zilei, exemplificând pe înțelesul lor modalitatea în care se desfășoară fiecare activitate în parte și oferind acele explicații necesare copilului pentru a se angaja într-o învățare experiențială autodirijată.

3. Activități individuale sau în grupuri mici (45-60 minute)

Copiii vor decide ce explorează, alegând liber din materialele prezentate de ghidul Montessori. Ghidul observă atent în acest timp, supraveghează, ajută acolo unde este nevoie de el și ghidează cu mult tact copilul în explorarea sa, susținând activ autodescoperirea și învățarea independentă.

4. Momentul de final (10 minute)

Ne vom reuni într-un cerc pentru a împărtăși impresii despre experiențele zilei și pentru a ne bucura împreună de un moment muzical.

Rezervă un locStructura modulului

Ghidul părintelui pentru ateliere

Implicarea părinților

La sfârșitul primului atelier din lună, Vera invită părinții noi în comunitate la o prezentare de 30 minute a mediului Montessori în care au loc atelierele pentru copii. Părintele va avea oportunitatea să descopere cum este construit mediul autentic Montessori în care își petrece dimineața copilul, activitățile specific Montessori cu care experimentează și să observe punctele cheie în care se desfășoară rutinele comunității.

La finalul fiecărui atelier, ghidul Montessori trimite părintelui un feedback despre copil cu aspectele esențiale din ziua respectivă.

Modul de opt ateliere

Noi îți recomandăm să optezi pentru programul complet, în care fiecare atelier construiește un fundament pentru următorul. Dacă nu ai prins totuși startul, alătură-te cu încredere în orice moment pe durata programului întrucât ghidul Montessori va ști să identifice nivelul de achiziții la care se află copilul și să îl direcționeze către acele activități din mediul Montessori care îi beneficiază cel mai mult.

Atelier 1 – Acum, pot să fac eu!
Copiii vor fi expuși la activități de viață practică, cum ar fi activitățile de îngrijire a propriei persoane, de îngrijire a mediului sau activități Montessori de însușire a comportamentelor sociale adecvate. Scopurile urmărite prin aceste activități sunt dezvoltarea încrederii în sine, a funcțiilor executive ale creierului, a atenției concentrate, independenței, gândirii logice și analitice.

Atelier 2 – Vreau să-mi dai lumea!
Lumea este plină de culori, sunete, texturi, gusturi, mirosuri și copilul este un explorator senzorial. Nimic nu ajunge în minte fără să treacă prin simțuri, de aceea activitățile senzoriale specific Montessori au scopul de a rafina simțurile copilului. Prin lucrul cu materiale senzoriale, copilul primește „cheile” pentru a clasifica lumea din jur, ceea ce îl ajută să-și organizeze gândirea și să se adapteze mediului său. Între 3 și 6 ani, „mâinile sunt cele mai active”.

Atelier 3 – Descoperim geometria prin joacă senzorială
Vom ține în mâini forme și corpuri geometrice în 3D și le vom diferenția prin explorare tactilă, vizuală si stereognostică. Vom asocia forme cu carduri și vom explora voios prin fel și fel de jocuri de asociere sau jocuri la distanță, care ne pun nu doar rotițele creierului în mișcare, ci întreg corpul.

Atelier 4 – Numerele magice: mistere ale matematicii
Matematica este peste tot în jurul nostru și copilul este în contact direct cu ea chiar de la naștere. Câți ani ai? Într-o oră mergi la școală. Te-ai născut pe data de 11. Este ușa cu numărul 2. Toți copiii au minte matematică. Mintea matematică tinde să estimeze, să cuantifice, să recunoască identități, asemănări, diferențe și tipare, să creeze ordine și secvență și să controleze erorile. Copiii vor fi expuși la materiale de matematică Montessori prin care învață conceptul de număr. Totul este reprezentat în concret, tangibil și pe înțelesul copilului, care învață prin joc. Aceste experiențe practice ajută copilul să pună într-o manieră sănătoasă temelia gândirii logice și abstracte. Cu cei mai mici din grup vom descoperi magia numerelor prin materiale Montessori precum barele numerice, cutia cu fuse, cutia cu numere și fise etc.

Atelier 5 – Matematica pe înțelesul meu
Vom continua să explorăm lumea fascinantă a numerelor cu ajutorul materialelor. Deja vom trece la următorul nivel în învățarea categoriilor de numere – sistemul zecimal. Copiii vor fi încântați să vadă cât de ușor este să compui numere mari și mai ales să le atingi, să le cântărești. Vom înțelege ce înseamnă operațiile matematice cu ajutorul unor materiale concrete, totul cu un minim efort și cu multă voie bună.

Atelier 6 – Labirintul numerelor cu pătrate și cuburi
Cât de simplă și plăcută este descoperirea numerelor din pătrate și cuburi. Până și adulții care au experimentat această activitate sunt fascinați de ea. Copiii vor avea ocazia să fie ghidați cu pricepere și voioșie în explorarea acestor materiale formidabile, vor exersa numărarea liniară și pe sărite și vor simți gustul dulce al bucuriei de a reuși.

Atelier 7 – Explorăm limbajul cu mâinile și mintea
Vom călători prin sunete și simțuri. Vom descoperi că fiecare cuvânt este alcătuit din mai multe sunete ordonate între ele. Degețelele vor trasa formele literelor și mintea va asocia sunetele cu fiecare literă. Jocurile alese vor fi de ajutor pentru a întări cunoștințele despre litere. Ne vom folosi de obiecte drăguțe în miniatură, carduri și variate mijloace și instrumente pe care ni le pune la dispoziție generosul mediu Montessori.

Atelier 8 – Ascultăm, vorbim, creăm. Scriem cuvinte cu alfabetul mobil
Doar cunoscând literele vom fi activi în scrierea cuvintelor cu ajutorul literelor deja pregătite. Când copilul descoperă că poate scrie în felul acesta, trăiește o mare uimire și o enormă satisfacție. Va primi aripi de încredere care îl vor impulsiona să se implice cu zel și bucurie în această nouă activitate.

Rezervă un loc